Skip to content
Op zoek naar het Noorderlicht
Reisverslag IJsland

The road ahead is empty
It’s paved with miles of the unknown

Deze song speelde alle dagen door mijn hoofd, toen we in onze gehuurde fourwheeldrive door IJsland reden. De weidsheid en rust, de ongereptheid en oerkracht heeft diepe indruk gemaakt. In dit reisverslag lees je over de rondreis door IJsland die ik in maart 2018 met zoon Colin maakte, die fotografie studeerde en dolgraag het Noorderlicht wilde vastleggen…

Begin maart wordt het om 9.30 uur licht en om 18.30 uur valt de duisternis in. Wij wilden die 10 uren daglicht optimaal benutten en ook de nachtelijke uren om het Noorderlicht te kunnen vatten. Ik kan niet zeggen dat we uitgerust terug kwamen maar wel vol magische indrukken. Wat een prachtig land!!

Dag 1: Hoogeveen – Reykjavik

Na een vlucht van ca. 3 uur landen we op het vliegveld van Keflavik. We huren een stevige auto en rijden in 45 minuten naar Reykjavik waar genoeg te zien is!

Dag 2: Reykjavik – Fludir

We starten met de Golden Circle Tour en zien het Thingvellir National Park met de breuklijn tussen het Euraziatische continent en het Amerikaanse continent. We zoeken de Bruarfoss – een minder bekende waterval en kijken onze ogen uit bij de Strokkur, dé geiser.  Bij de Gullfoss is het zo koud dat de batterij van Colin’s camera leegloopt. De waterval is enorm! Het water buldert zo hard dat het beangstigend is. We slapen vlakbij de Secret Lagoon waar we voor het eerst het Noorderlicht zien! Wat een bijzondere ervaring!

Dag 3: Fludir – Kalfaffel

We zien prachtige watervallen. Natuurlijk stoppen we bij Skogafoss, de waterval met de hoge trap die bekend is van Wie is de Mol 2012. Het stond vol toeristen en we maakten snel rechtsomkeert. We wandelen een lange route naar het zwarte strand waar een neergestort vliegtuig stond. Een Amerikaanse D-3 die al in 1973 neerstortte. We bekenden de bijzondere rotsen bij Vik bij de Black Sand Beach. Het is donker en het stormt als we aankomen in ons hotel. Hier blijven we 2 nachten.

Dag 4: Kalfaffel

De geboekte tocht ‘into the glacier’ waarbij we ín een gletsjer zouden wandelen gaat niet door wegens te harde wind. We rijden naar Jokulsarlon en ontdekken ook het Fjallsarlon – een meer wat wij nog mooier vinden! We maken prachtige wandelingen. Op een bepaald punt, waaide ik gewoon ondersteboven!

Dag 5: Kalfaffel – Hveragerdi

We maken ’s ochtends een wandeling (met gids!!) óp de gletsjer. Prachtig! Daarna moeten we kilometers maken om voor donker in Hveragerdi te zijn. We stoppen toch nog een keer bij de Skogafoss terwijl het al schemert. Er zijn nu nauwelijks toeristen. De wind en kou veranderen het opspattende water tot sneeuw. Magnifiek!

Dag 6: Hveragerdi – Gardur

Deze ochtend maken we een pittige wandeling naar een hotspring waar ik uren in had kunnen liggen. Zodra ik uit het water kom, bevriest alles aan me. We maken een prachtige tocht met de auto langs de kust, zien een gebied waar allemaal scheepswrakken liggen, we rijden uren zonder iemand te zien door het zwarte ruige land. ’s Avonds hebben we een Noorderlichttour gedaan, die we hadden gewonnen! We hebben enorm geluk en Colin maakt prachtige foto’s!

Dag 7: Keflavik – Amsterdam

We maken een tussenlanding in Oslo waar we ge’de-iced’ moeten worden, zo koud! Ik bestel een biertje van meer dan tien euro. Gelukkig komen we veilig thuis.

Wil je deze reis maken of meer informatie? Bel of app naar 06-10302078 of vul het contactformulier in.

streepje-stad
Gelukkig hebben we de foto’s nog…