Lange afstandswandelingen langs alle Waddeneilanden
Waddenwandelen op Ameland

Wind in je haar, eindeloze kilometers zand, pittige klimmetjes duinopwaarts, pittoreske dorpjes: dat is Waddenwandelen op Ameland in het kort. In het lang, in het heel lang, is het 1200 kilometer wandelpaden. Een uitgebreid knooppunten-netwerk maakt dat de mogelijkheden om te wandelen op de Waddeneilanden eindeloos zijn. Voor mensen die graag paaltjes volgen, heeft Projectgroep Waddenwandelen op alle 6 Waddeneilanden routes uitgezet en Wandelnet heeft ze samengevat tot de 276 prachtige kilometer van het streekpad 4: Waddenwandelen. We zoomen nu even in op Waddenwandelen op Ameland!

Verschillende afstanden per eiland
Texel: 76 km
Vlieland: 35 km
Terschelling: 46 km
Ameland: 62 km
Schiermonnikoog: 32 km
Het Duitse Borkum: 26 km

Wandelen wordt steeds populairder
Wandelen is sinds jaar en dag een populaire bezigheid. Van een blokje om op zondag tot trainen voor de populaire vierdaagse van Nijmegen. Sinds corona in ons leven is, wordt er nog veel meer gewandeld. Bijna iedereen zit meer thuis en velen worstelen met coronakilo’s. Als je goed ter been bent, is wandelen gewoon heel makkelijk. Goede schoenen aan, je stapt de deur uit en je bent al begonnen met je workout.

Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam (goed voor hart en vaten, verlaagt kans op diabetes en versterkt spieren en botten), het levert je ook een goed – nou ja … een beter … – humeur op en het is goed voor je hersenen. Neuropsycholoog Erik Scherder bedacht samen met de hersenstichting een goede stimulans: het Ommetje. Iedere dag een ommetje maken van 20 minuten, een app die dat vastlegt en je aanmoedigt. Het heeft veel mensen op de been gekregen.

Ameland
Toen ik onlangs op Ameland was, ontdekte ik het streekpad Waddenwandelen pas. Thuisgekomen bestelde ik het routeboekje en sinds die dag blader ik erin en verheug me op het moment dat ik er weer mag. Eindeloos uitwaaien. Niets anders doen dan het ene been voor het andere zetten. Hoofd leeg en gewoon genieten.
Ik heb er een arrangement van gemaakt: de Amelandse Vierdaagse zodat ook andere mensen Ameland kunnen ontdekken.

Amelandse Vierdaagse
Vanaf de boot loop je eerst door het gezellige dorpje Nes. Door het gebied van Ballumer Stuifdijk naar het kleine dorp Ballum. Een uur later bereik je het dorp Hollum. Je overnacht de eerste nacht in Hollum maar niet voordat je eerst een mooi stuk strand en duinen meepakken. Na in totaal 20 km bereik je je eerste overnachtingsplek.

De tweede dag is veel langs het strand en door de Ballumerduinen en Zwanenwaterduinen. Prachtige natuurgebieden waarbij je af en toe kunt uitrusten bij de strandtentjes die gelukkig weer open zijn. Je overnacht de komende 2 nachten in het dorp Buren.

De derde dag hoeft er dus alleen maar water in je rugzak en laat je de rest van je (minimale) bagage in het hotel. Je wandelt richting het Oerd langs het strand, bij de Oerderduinen wandel je door het duinlandschap terug naar Buren.

Op dag vier hoef je maar een kilometertje of 3 naar de boot maar je kan natuurlijk nog even langs het strand. Of één van de wandelroutes lopen die Staatsbosbeheer heeft uitgestippeld.

Klinkt goed en wil je meer weten?

Arrangementen op de andere eilanden volgen. Dat beloof ik! Want dit is iets wat bijna altijd door kan gaan, gezond is voor ons allemaal en ook gewoon ontzettend leuk.