Save

Wintersport is meer dan skieën alleen

De zomer is officieel voorbij. De dagen worden korter, de winterjassen hangen weer aan de kapstok en je bent weer gewend aan het dagelijkse leven nadat je een leuke zomervakantie hebt gehad. Misschien heb je al een wintersportvakantie geboekt of ben je je nog aan het inlezen over wat de beste mogelijkheden voor jullie zijn. Voor de meeste mensen geldt dat ze op skivakantie vanaf de eerste lift tot de laatste lift fanatiek gaan skiën en daarna nog een lekker biertje doen in de après-ski. Maar wat als jij of een van je reisgroep niet houdt van skiën of après-ski? Gelukkig valt er op wintersport genoeg te beleven, ook voor de niet skiërs/snowboarders. Ik vertel je graag meer over hoe je voor iedereen een leuke wintersportvakantie organiseert.

Is skiën moeilijk?

Heb je nog nooit op ski’s gestaan? Dan is dit toch best spannend. Misschien vraag je je af of je voor skiën of snowboarden moet kiezen. Het is dan fijn om te weten of skiën erg moeilijk is en of je dit binnen een week wel kunt oppakken. Het voordeel van skiën boven snowboarden is dat je bij stilstand geen evenwicht hoeft te behouden en je daardoor ook gemakkelijker langzaam kunt gaan. Over het algemeen kunnen mensen in hun eerste week al goed remmen, hun eerste makkelijke piste pakken en zelfs al een beetje bochtjes maken!

Wil je je goed voorbereiden op de skivakantie? Dan is het een goed idee om alvast een les te nemen in een van de indoorhallen. Bijvoorbeeld bij Leenman in Zwolle. Hierdoor heb je een sprongetje voor en heb je de basis alvast kunnen oefenen.

Wanneer is het skiseizoen?

Het skiseizoen in de Alpen loopt voor de meeste skigebieden vanaf de eerste of tweede week van december tot en met het paasweekend. In Scandinavië beginnen ze een aantal weken eerder en gaan ze in het noorden door tot eind mei.

Het komende winterseizoen zullen de meeste skigebieden in de Alpen op 3 of 10 december van start gaan. De eerste weken zijn meestal nog niet alle pistes geopend Tijdens de kerstvakantie zijn de meeste skigebieden grotendeels geopend. Toch kan het zijn dat enkele steile pistes of pistes zonder sneeuwmachines nog niet genoeg sneeuw hebben in het begin van de kerstvakantie.

Pasen is voor de meeste gebieden dus het laatste weekend van het skiseizoen. In 2023 valt Pasen op 7 – 10 april. Daarnaast zijn er nog enkele gletsjers die langer open blijven.

Wintervakantie zonder skiën

Houd je niet zo van skiën of hoef je niet elke dag op ski’s te staan? Blijf dan zeker niet thuis, er is namelijk voor jou ook veel te beleven en te doen. Ook voor minder actievelingen zijn er genoeg manieren om tot rust te komen tijdens de wintersport vakantie. Ik geef je hier alvast een aantal leuke suggesties, maar vraag me gerust om meer!

  1. Dagje eropuit

Ga bijvoorbeeld naar een stad of leuk dorpje in de buurt. De meeste skigebieden kun je binnen een uurtje of twee al in een stad zijn. Zoek in een stad een gezellig café op of ga een middagje winkelen. Ben je al eens in het bekende Hallstatt geweest?

Hallstatt winter
Hallstatt in de winter
  1. Lunch op de berg

De meeste skigebieden bieden een liftticket aan waarmee je een keer naar boven en naar beneden kunt. Meestal vind je boven een restaurant met een groot terras. Je kunt hier afspreken met de rest van je reisgezelschap voor de lunch en daarna lekker in de zon blijven zitten met een drankje. Loop je liever naar beneden? Dat kan in veel skigebieden namelijk ook, informeer hier wel naar bij de kassa zodat je zeker weet dat je een veilige wandelweg neemt.

  1. Langlaufen en wandelen

In het dal zijn allemaal langlaufpaden en wandelwegen te vinden. Langlaufen is een actievere manier van wandelen, je doet dit op speciale ski’s met een bepaalde techniek. Je kunt hier ook een les in volgen om het ritme te pakken te krijgen. Langlaufspullen kun je gewoon voor een dag huren en je hebt verder geen liftpas nodig omdat je in het dal blijft.

Klinkt langlaufen als te veel inspanning? Dan kun je naast de langlaufroutes wandelen. Langlaufend zul een stuk sneller gaan en meer van de omgeving kunnen zien, maar op beide manieren kun je van de heerlijk frisse berglucht genieten!

  1. Spa dag

Een spa dag of spa middag kan iedereen wel eens gebruiken. Er gaat niets boven een warm bubbelbad of massage na een koude winterdag, zeker wanneer je die dag iets actiefs gedaan hebt. Het heeft echt iets magisch wanneer je buiten in de kou en sneeuw in een verwarmd zwembad of bubbelbad zit.

  1. Sleeën/rodelen

Sleeën of rodelen is een leuke familieactiviteit. Je bepaalt zelf hoe snel je wil en daarom is het voor iedereen leuk. De kans is groot dat je een leuke sleebaan in de buurt hebt, soms kun je dit zelfs ‘s avonds in het donker doen. Extra spannend!

Skivakantie met kinderen

Wanneer je kinderen ongeveer 3 jaar zijn, kunnen ze al beginnen met de eerste skiles. Hiermee kun jij tijd nemen voor jezelf, terwijl de kinderen en skifanaten zich prima vermaken. De eerste skiles voor kinderen van 3-5 jaar is eigenlijk een soort kinderopvang waar ze ook enkele uurtjes op ski’s staan. Hierdoor wennen ze alvast aan ski’s en wordt het vooral leuk gemaakt. Sneeuwt het? Dan is het tijd voor binnenspelletjes en iets lekkers.

Zodra kinderen 5 jaar zijn worden ze meestal in een ander groepje gezet. In dit groepje gaan ze echt leren skiën. Denk aan remmen en vaart maken. Zodra dit lukt, leren ze ook hoe ze bochtjes kunnen maken en gaan ze langzaam langere hellingen af.

Je kunt zelf bepalen hoeveel lessen je de kinderen wil geven. Over het algemeen krijgen kinderen 3 á 4 dagen les en gaan ze de andere dagen met ouders op stap. Skiën jullie als ouders niet? Dan kunnen jullie het opsplitsen waarbij de kinderen 4 dagen skiën en twee dagen iets anders leuks doen met jullie.

Skivakantie met vrienden

Wil je dit jaar met vrienden op skivakantie? Super leuk! Maar bedenk wel van tevoren samen na over wat jullie wensen zijn. Door duidelijke afspraken te maken en te bespreken hoe je de vakantie voor je ziet, kan veel onenigheid worden voorkomen. 

Geef daarna jullie lijstje met wensen aan mij door, dan kan ik aan de slag om hier de beste locatie en reis bij te plannen. Willen jullie elke dag skiën of misschien ook andere wintersporten proberen? Gaan jullie elke dag naar de après-ski of misschien ook een middag zwemmen in een verwarmd zwembad?

Wintersport vakantie 2023 boeken

Wil je graag op winter(sport)vakantie, maar weet je nog niet precies hoe of wat? Of vinden jullie het lastig om alles zelf te regelen? Laat het dan gerust aan mij over! Vertel me vandaag nog welke wensen jullie hebben, dan vind ik daar graag de beste oplossing voor. 

Met dank aan:
Tekst: Alieke Everts – Pocketcopy