De opmars van Padel
Padel wordt volkssport nummer 2!

Het is zo’n 3 jaar geleden dat een vriendin me meevroeg naar de tennisbaan om daar een nieuw spel te spelen. ‘Als het maar geen tennis is’, was mijn voorwaarde. Want dat speelde ik eenmalig op m’n twintigste. Eenmalig omdat ik niet alleen 6-0 6-0 6-0 verloor maar ook de sets allemaal in ‘love’. Nou die love was toen ver te zoeken. Wat een stom spel zeg… 😉

Google vertelt me dat de term ‘love’ staat in de tennis voor nul punten, maar waar komt deze merkwaardige uitdrukking vandaan? De léúkste verklaring voor love is dat het een verbastering is van het Franse l’oeuf. Dat betekent ‘het ei’ – en dat is precies hoe een nul eruitziet. Ik denk dat ik er toen ook uitzag als een ei en bovendien graag met eieren had gegooid.

Maar goed, omdat ik graag opensta voor nieuwe initiatieven ging ik mee en ontdekte het spelletje padel. Wat een ontzettend leuke ontdekking! Echt, er zijn in de afgelopen drie jaar niet veel weken geweest dat ik niét speelde. Wat ben ik blij dat ik die dag mee ben gegaan.

Het heeft me een heleboel nieuwe vriendschappen opgeleverd en keer op keer een fris hoofd. Een heerlijke buitensport wat bijna in alle weersomstandigheden gespeeld kan worden. Gezond voor lijf en hoofd.

Toch moet ik nog heel vaak uitleggen wat ik nou precies ga doen, als ik zeg dat ik een uurtje ga padellen. En zelfs mijn spellingsprogramma vraagt steeds of ik niet Peddel bedoel. Niet lang meer denk ik. Want Padel gaat – net als het in Spanje al is – ook in Nederland volkssport nummer 2 worden.

Waarom is Padel zo populair en verslavend?
Padel is een sport voor alle leeftijden. Het is eenvoudig te onder de knie te krijgen. Binnen een half uur ken je de regels en kun je spelen. Maar hoe beter je het beheerst, hoe intensiever het wordt. En daardoor leuker. Veel voetballers genieten van dit spel en promoten het. Omdat het gespeeld wordt in dubbels, is het ook een sociale sport. Toen het jaren geleden niet goed ging met tennisclubs, begonnen veel clubs met de aanleg van een padelbaan. Dat bleek een redding want door de aanleg van padelbanen, zitten alle tennisclubs weer in de lift.

Waar komt Padel vandaan?
In 1969 was er een aannemer in Acapulco, Mexico die een stukje grond van 20 bij 10 meter over had. Dit stukje grond verwilderde enorm. De aannemer plaatste daarom vier muren om de grond. Hij wist niet dat hij daarmee de basis legde voor één van de snelst groeiende sporten ter wereld.

De aannemer speelde met zijn vrienden een balspel op het stukje grond. Een soort tennis, maar met gebruik van de muren. Een van zijn vrienden nam het idee mee naar Marbella, Spanje, waar hij ook zo’n baan aanlegde. Daarmee was de basis van padel gelegd.

De eerste padelbaan in Nederland werd aangelegd bij het Philipsstadion op verzoek van een aantal Zuid Amerikaanse spelers van PSV. (bron: padelservice.nl)

Wat is Padel eigenlijk?
Padel is een combinatie van squash en tennis. Je speelt het met z’n vieren, twee tegen twee. Padel speel je buiten op een speciale baan van 10 x 20 meter. Het formaat van het speelveld ligt tussen een tennis- en squashbaan. Het racket is kleiner dan een tennisracket en de padelbal is iets groter en zwaarder dan de tennisbal.

De bal mag na de grond geraakt te hebben de wand raken en mag vervolgens ook via de wand weer over het net worden gespeeld. De bal is uit als de wand geraakt wordt zonder dat de bal de grond heeft geraakt. Er wordt onderhands met stuit geserveerd, waarna hij diagonaal naar het ontvangende servicevak geslagen wordt. Na de stuit mag hij wel de glaswand raken maar niet het gaas. In dit filmpje worden de spelregels uitgelegd.

De puntentelling is net als die van het tennis; 0, 15, 30, 40 gelijk, voordeel, game.

Waar kun je Padel spelen in regio zuidwest Drenthe?
In Hoogeveen kun je padel spelen bij TC de Weide. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de aanleg van een derde baan. Er zijn al zoveel leden dat twee banen niet genoeg bleken.

In Hardenberg heeft TC Hardenberg twee banen centraal gelegen in het tennispark. MLTC in Meppel heeft twee banen, LTC Dalen had er één maar heeft ook al een tweede baan aan ‘moeten’ leggen, zoals je in dit persbericht kunt lezen. Ook ATV de Hertekamp in Assen en TC Smalhorst in Beilen hebben twee banen en in Zuidwolde zijn ze bezig met de aanleg. De banen schieten als padde(l)stoelen uit de grond.

In Zwolle zijn in de IJsselhallen pas 6 binnen- en 4 buitenbanen aangelegd. Peakzpadel is 7 dagen per week open en je hoeft geen lid te zijn om daar te spelen. 

Wordt Padel een olympische sport?
Volgens de website van Padel Olympic Sport stelt het Internationaal Olympisch Comité dat een sport, om deel uit te maken van de Olympische Spelen, op alle continenten moet worden gespeeld, of anders in een bepaald aantal landen. Met de opkomst van padeltennis over de hele wereld, suggereert de website dat padel al volledig aan deze eisen voldoet, dus misschien is de sport niet te ver weg om erkend te worden!

Padelreizen naar Spanje
Wat is er leuker om met padelvrienden deze sport te beoefenen onder de Spaanse zon? Daar waar het – na voetbal – al echt de grootste sport is! Ik heb contact met een Spaans organisatiebureau die op verzoek korte trainingsweekenden organiseert. Hier lees je daar meer over. Ook kun je bellen/mailen/appen of het contactformulier invullen als je meer wilt weten.