Skip to content
Moravische Wijnroute
Op de fiets langs de Moravische wijnroutes in Tsjechië

De t(r)ip van deze maand is: Op de fiets langs de Moravische wijnroutes

Dankzij het populaire televisieprogramma Wie is de Mol? is er veel belangstelling voor het mooie land Tsjechië, waar het spel zich in afspeelt. Wat een prachtige natuur! En hoe kun je een land nu beter bekijken dan wandelend of op de fiets? Deze maand neem ik je mee op een fietstocht langs Moravische wijnroutes.

Op eigen gelegenheid reis je naar Brno. Je kunt je eigen fiets meenemen, ik kan ook regelen dat er fietsen klaar staan. De Moravische wijnroutes worden geregeld over onverharde paden gefietst. Soms fiets je letterlijk over de akkers en tussen de wijnranken door. Prachtig! Het grootste deel van de reis zijn verharde paden maar je moet er van uitgaan dat je iedere dag wel een onverhard avontuur aangaat.

Aankomst Brno

Brno is een stad waar je op tijd wilt aankomen zodat je op je gemak kennis kunt maken met het geweldige grote plein in het centrum en alle barretjes en restaurants er omheen. Let ook op de fantastische Parnas fontein. Brno boeit en fascineert. Brno is ook het start en eindpunt van deze reis. Van hieruit ga je kennismaken met de Moravische wijnroutes.

DAG 2: Brno –Hustopeče 51 km

De Tsjechische wijnroutes hebben eigen markeringsbordjes met een eigen naam: bijvoorbeeld Brnenska of Velkopavlovická. Daarnaast hebben ze allemaal ook een eigen kleur. Bij de reisbeschrijvingen vind je voorbeelden. Na ongeveer tien kilometer begin je de eerste wijnroute te volgen. De wijnroutes gaan vaak niet over geasfalteerde paden. Je fietst soms letterlijk over de akkers. Het zijn práchtige ritten. De laatste kilometers over de heuvelrug zijn adembenemend!

DAG 3: Hustopeče –Holíč 48 km

Dat je een wijnroute fietst wordt vandaag helemaal duidelijk. Je fietst door eindeloze wijnakkers die alleen onderbroken worden door plaatsjes met enorme hoeveelheden wijnlokaaltjes. De uitkijktoren voorbij Pension Andre biedt een spectaculair uitzicht over de wijnakkers. Wanneer je last hebt van hoogtevrees wordt het zelfs een uitdaging… Je overnacht in Holic in Slowakije.

Holic dateert uit 1205 en het kasteel dat je er vindt uit de tweede helft van de 12e eeuw. Keizerin Maria Theresa heeft het gebruikt als zomer residentie. Ieder jaar wordt een deel van het kasteel, dat ooit één van de parels van Slowakije was, gerenoveerd om het uiteindelijk in haar oorspronkelijke staat terug te brengen.

DAG 4: Holic – Valtice 51 km

Vanuit Holic fiets je vandaag naar Valtice. Langs de Tsjechisch – Slowaakse grens die gevormd wordt door een rivier fiets je richting Valtice. Valtice is eigenlijk het centrum van wijn-producerend Moravië. In het imposante chateau in Valtice resideert ook het Narodni Vinarske Centrum (Nationale Wijn Centrum) en de Wijn Salon van de Tsjechische Republiek. Hier kun je de beste wijnen proeven die Moravië voortbrengt! 

Deze top 100 wijnen kunnen, behalve op maandagen, de hele week worden geproefd. Kijk hier wanneer je wilt weten welke wijnen ze allemaal hebben. Daarnaast is Valtice een bijzonder charmant plaatsje waar je heerlijk kunt rondwandelen of op een terrasje kunt gaan zitten.

DAG 5: Valtice – Mikulov 48 km

Mikulov ligt hemelsbreed maar een kleine vijftien kilometer verderop. Daar gaan we dus met een grote boog naar toe. Al was het alleen maar om door Lednice te fietsen. Lednice maakt samen met Valtice deel uit van het “Cultuurlandschap van Lednice-Valtice” dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het kasteel van Lednice staat samen met het slot in Valtice (Feldsberg) sinds 1996 op de werelderfgoedlijst. Kortom: genoeg reden voor een omweg. Na Lednice verandert het landschap nog een paar keer. Het stuk langs het meer is prachtig. Na een stevige klim val je Mikulov binnen. Geniet van de vele terrasjes en het prachtige kasteel dat als het ware waakt over Mikulov.

 
De meren richting Branisovice

DAG 6: Mikulov –Branišovice 49 km

Na alle heuvels van de afgelopen dagen verloopt deze dag erg vlak. Je fietst op je gemak naar Branisovice. Een klein en rustig plaatsje vergeleken met Valtice en Mikulov. Je komt onderweg een aantal prachtige meertjes tegen waar je in alle rust van een lunch kunt genieten. De kans is ook vrij groot dat je kennis maakt met Tsjechische vissers.

Heel bijzonder is het stukje van de ‘Freedom trail’ dat je vandaag fietst. Neem je tijd om de borden langs het pad te lezen. Het is zeer de moeite waard. Het hotel waar je overnacht in Branisovice is een belevenis. Het restaurant, de muziek, de kleding van het personeel. Terug naar de middeleeuwen. Prachtig!

DAG 7: Branišovice – Brno 53 km

De laatste dag alweer op de fiets. Terug naar Brno. De wijnroute Znojemska leidt je vandaag vooral over glooiende akkers. Daarna draai je het bos in. Hier volgt nog een uitdagend stukje waar je met de fiets aan de hand ongeveer 150 meter lang vrij steil omhoog loopt.

Wanneer je de buitenwijken van Brno binnenkomt herken je waarschijnlijk alweer stukjes van de eerste dag. Aangekomen in Brno-centrum kun je nagenieten van de afgelopen week op één van de vele terrasjes rond het grote plein. Of misschien een bezoekje aan de Kathedraal van St. Peter en Paul, de ondergrondse gangen of het ossuarium van de St. James kerk. Keus genoeg!

Inclusief:

  • 7 overnachtingen en ontbijt op een tweepersoonskamer met eigen douche en toilet
  • Bagagevervoer
  • Nederlandstalige routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrond informatie
  • gpx bestand van de route.
  • Een Garmin fietscomputer met alle routes er op kan worden geleend wanneer je die niet zelf hebt. Dit is wel zolang de voorraad strekt.

Je overnacht in goede hotels. Waarbij steeds geprobeerd wordt het meest comfortabele te combineren met authentiek en uitstraling. Het streven is eigenlijk steeds geweest dat je na een dag fietsen in een prachtige omgeving ook een goed gevoel moet kunnen krijgen bij de accommodatie waar je aankomt. 

Deze reis komt tot stand in samenwerking met Cyklo Travel en Fietsreizen.nl.
Neem contact op voor een vrijblijvend reis- en prijsvoorstel. Afhankelijk van de periode zijn de kosten vanaf € 750,00. Maak je geen gebruik van bagagevervoer, dan is er een flinke korting mogelijk. Bel me voor de mogelijkheden 06-10302078!

Check voor de meest recente informatie altijd de website van het reisadvies. Ook het verkeersbureau van Tsjechië heeft interessante informatie.

Met de fiets langs Moravische Wijnroutes in Tsjechië
Gelukkig hebben we de foto’s nog…